در چنين روزي در سال 609 ه ق دولت موحدين در مغرب وارد جنگ عِقاب با صليبيون شدند . دراين جنگ لشگر هاي دولت موحدين و جمعيت صليبيون در اروپا با يكديگر وارد جنگ در گيري شدند . دولت موحدين در قرن ششم هجري در كشور مغرب با هدف دعوت مردم به سوي دين اسلام در اين كشور تشكيل شد . هدف اصلي اين جنبش التزام به امر به معروف و نهي از منكر بود و قصد داشت كه خلافت اسلامي را به مسلمين بازگرداند . رييس اين جنبش ديني كه بعدها به دولت تبديل شد ، شيخ محمد ابن تومرت نام داشت . در اطراف وي افرادي از شاگردانش با نام عبد المون بن علي الكومي به تجهيز اين گروه پرداختند . پس از آنكه عبد المومن بن علي دولت خود را در مغرب تشكيل داد و قوانين خاص را بر پا داشت به سوي آندلس رفت و خواست كه اين منطقه را به كشورش متصل سازد كه البته با مقاومت مسيحيان اين منطقه روبرو شد .
نزول قرآن به روايت مورخين غربي :
عمليات كربلاي هشت :
درچنين روزي در سال1366هجري شمسي عمليات كربلاي هشت با رمز يا صاحب الزمان(عج) آغازشد. اين عمليات با هدف پاسخگويي به شرارت هاي ارتش رژيم بعثي در منطقه شرق بصره و به همت رزمندگان سپاه پاسداران ادنقلاب اسلامي آغاز شد . در پايان اين عمليات شصت دستگاه تانك و نفربر دشمن و دهها دستگاه خود رو از دشمن بعثي نابود شد . همچنين بر اثر اين عمليات چندين تيپ پياده ، زرهي و كماندويي دشمن بعثي به نابودي كشيده شد . در پايان اين عمليات پنج روزه علاوه بر اين پنج هزار نفر از افراد دشمن كشته يا زخمي شدند و تعداد دويست نفر از آنان نيز به در ك واصل گرديدند .
روز جهاني بهداشت :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز جهاني بهداشت در كشور هاي مختلف جهان گرامي داشته مي شود . در چنين روزي در سال 1948 ميلادي در نيويورك ، نخستين اساسنامه كنفرانس بين المللي بهداشت از سوي سازمان بهداشت جهاني تدوين گرديد . همچنين در ژوئن همان سال نخستين مجمع عمومي سازمان بهداشت جهاني در ژنو با حضور نمايندگان بيش از شصت و يك كشور جهان تشكيل شد . از آن سال به بعد همه ساله چنين روزي به عنوان رو زجهاني بهداشت در كشور هاي مختلف گرامي داشته مي شود .در جمهوري اسلامي ايران امر بهد اشت همواره به عنوان يكي از مباحث مبنايي در مباحث توسعه مندي كشور مد نظر بوده است چنانكه فصل بيست و پنجم قانون« بر نامه سوم توسعه اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي كشور » به بهداشت و درمان اختصاص داده شده است :
ماده 192- الف ـ بهمنظور افزايش كارايي و توسعة خدمات بهداشتي درماني در كشور و ايجاد تسهيلات جهت دسترسي آحاد مردم به اين خدمات و تعيين حدود تصدي بخش دولتي و غير دولتي اقدامات زير انجام خواهد شد: 1- كليه خدمات بهداشتي اعم از شهري و روستايي به صورت رايگان توسط دولت ارائه ميگردد. 2- خدمات درمان سرپايي روستاييان در واحدهاي موجود توسط دولت ارائه ميشود. توسعة مراكز درمان روستايي در مناطقي كه امكان سرمايهگذاري بخش خصوصي و تعاوني وجود ندارد توسط دولت انجام ميشود. 3- درمان سرپايي شهري در مراكز بهداشت و درمان شهري موجود به عهده دولت است لكن توسعة آن با مشاركت بخش خصوصي و تعاوني خواهد بود. توسعة فعاليتهاي بخش دولتي منحصر به مناطقي خواهد بود كه جاذبهاي براي بخش خصوصي وجود ندارد. 4- ضمن استمرار تصدي دولت در درمان بستري براي مناطق توسعه نيافته يا كمتر توسعه يافته و شهرهاي كوچك (كمتر از يكصد هزار نفر جمعيت) و تأمين تختهاي آموزشي متناسب با تعداد دانشجويان دانشگاههاي علوم پزشكي، توسعة مراكز درمان بستري در شهرهاي بزرگ (بيشتر از يكصد هزار نفر جمعيت) بر عهدة بخش غير دولتي خواهد بود. همچنين در شهرهاي بزرگ جهت واگذاري امكانات درمان بستري موجود و ايجاد مراكز درمان بستري جديد براي بخش غير دولتي با اولويت تعاونيهاي گروه پزشكي تسهيلات لازم ايجاد خواهد شد. 5- سازمان بهزيستي كشورمكلف است در جهت ساماندهي و توانبخشي بيماران رواني مزمن و سالمندان در سال اول برنامه سوم نسبت به تهيه، تدوين و اجراي طرح ساماندهي بيماران ياد شده اقدام نمايد. آييننامه اجرايي بند فوق با همكاري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و سازمان برنامه و بودجه تهيه و به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد.
ب ـ به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اجازه داده ميشود در جهت ارتقاي كارايي و مشاركت كاركنان و مردم در مورد امكانات بهداشتي و درماني و دارويي و توانبخشي خود با رعايت موارد مذكور در بند (الف) اين ماده اقدامات زير را انجام دهد: 1- خريد خدمات تعريف شده از كاركنان خود طبق تعرفههاي مصوب (نظام كارمزدي به جاي روزمزدي) و همچنين از بخش غير دولتي. 2- پرداخت بخشي از درآمدهاي حاصل از ارائه خدمات به كاركنان در واحدهاي تحت تصدي دولت به صورت كارانه براي افزايش كارايي آنان. اعتبار لازم براي اجراي بند (ب) اين ماده در لايحة بودجة سالانه منظور خواهد شد. درآمدهاي حاصله در هر استان در قالب بودجههاي سالانه صرف توسعة كمي و كيفي خدمات بهداشتي و درماني همان استان ميگردد. آييننامههاي اجرايي اين ماده شامل تعيين وضعيت كاركنان شاغل، ضوابط و نحوة واگذاري، تعريف خدمات قابل واگذاري و نحوة قيمتگذاري آنها، روشهاي پرداخت، نحوة هزينه درآمدهاي حاصله و ساير موارد، مشتركاً توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و سازمان برنامه و بودجه حداكثر در مدت شش ماه پس از تصويب اين قانون تهيه و به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد.
ماده 194- كلية مراكز توليد و توزيع موارد خوراكي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي و همچنين مراكزي كه در زمينههاي فوق خدماتي را ارائه ميكنند موظفند ضمن رعايت ضوابط بهداشتي كه از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و دستگاههاي ذيربط اعلام ميگردد نسبت به اخذ تأييديه ادواري از افراد حقيقي و يا حقوقي (دولتي و يا غير دولتي) كه صلاحيت آنها حسب مورد از طرف دستگاههاي سابقالذكر براي مدت معين تأييد شده است اقدام كنند. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و دستگاههاي ذيربط موظفند حسب مورد بر خدمات افراد حقيقي و يا حقوقي تأييد صلاحيت شده به صورت مستمر نظارت و در صورت مشاهدة تخلف ضمن رد صلاحيت آنها موضوع را به مراجع قانوني ارجاع نمايند. آييننامة اين ماده مشتمل بر تعيين واحدهاي توليدي، توزيعي و خدماتي مشمول اين ماده، تعيين مقاطع زماني اخذ تأييديه بهداشتي براي هر يك از مركز مربوطه، تعيين تعرفهها، نحوة برخورد با متخلفان اعم از اخذ جرايم و معرفي به دادگاه، ضوابط تعيين صلاحيت اشخاص حقيقي و حقوقي نظارت كننده و ساير موارد حداكثر طي مدت شش ماه پس از تصويب اين قانون توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي با همكاري دستگاههاي ذيربط تهيه و به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد. ماده 197- بهمنظور نهادينه كردن امنيت غذا (دسترسي همة افراد جامعه به غذاي كافي و سالم) و بهبود تغذية مردم و كاهش بيماريهاي حاصل از سوء تغذيه و ارتقاي سلامت جامعه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي موظف است حداكثر طي مدت يك سال نسبت به تعيين سبد غذايي مطلوب اقدام كند و براي تحقق آن دستگاههاي ذيربط بايد اقدامات ذيل را بهعمل آورند. الف ـ وزارتخانههاي فرهنگي و آموزشي و همچنين سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران موظفند نسبت به ارتقاي فرهنگ و آگاهيهاي تغذيهاي و ارائه آمـوزشهاي لازم به منظور ترويج سبد مطلوب غذايي به عموم مردم اقدام كنند. ب ـ شوراي اقتصاد در توزيع منابع اعتباري يارانهها در مورد مواد غذايي پس از كسب نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي زمينه اجراي سبد مطلوب غذايي را فراهم خواهد كرد. ج ـ بهمنظور رفع سوء تغذية خانوارهاي كم درآمد، يارانة كالاهاي اساسي اعطايي به نيازمندان، روستاييان و ساكنين مناطق كمتر توسعه يافته نسبت به سايرين افزايش مييابد. د ـ بهمنظور ارتقاي سطح سلامتي مردم مؤسسة استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران موظف است حداكثر تا پايان برنامة سوم استانداردهاي ايمني مواد غذايي را تكميل و جهت اعمال نظارت بر كيفيت توليد و عرضه مواد غذايي به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و ساير ذيربط اعلام كند. هـ ـ ساختار و تشكيلات مناسب امنيت غذا و تغذيه در سطوح ملي و استاني طي مدت شش ماه از تصويب اين قانون توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تهيه و پس از تأييد سازمانهاي امور اداري و استخدامي و برنامه و بودجه به تصويب هيئت وزيران خواهد رسيد.
كنفرانس يكسان سازي اصطلاحات :
در چنين روزي در سال 1397 ه ق مكتب عربي سازي مصطلحات علمي ، كنفرانس سوم خود را در شهر طرابلس ليبي تشكيل داد . در اين كنفرانس كارشناسان امر شماري از اصطلاحات در علوم مختلف را به عربي معادل سازي كردند . هدف اين مكتب علمي يكسان سازي اصطلاحات علمي عربي است .
انتخاب آيزنهاور :
در چنين روزي در سال 1372 ه ق ژنرال ديويد آيزنهاور به عنوان نخست وزير ايالات متحده آمريكا انتخاب شد . وي چهل و سومين رييس جمهور اين كشور بود . او همچنين رهبر نيروهاي متفقين در شمال آفريقا در ميانه جنگ جهاني دوم بود .
در گذشت عزيز مصري :
در چنين روزي در سال 1385 ه ق مجاهد مصري عزيز مصري در گذشت . وي يكي از مشهور ترين سرداران نام آور مصر در عصر جديد است .
در گذشت امير مصطفي شهابي :
در چنين روزي در سال 1388 ميلادي امير مصطفي شهابي رييس مجمع زبان عربي دمشق و يكي از بزرگترين شاعران و منتقدان ادبي در سوريه دار فاني را وداع گفت .
در گذشت غضائري :
درچنين روزي در سال 485هجري قمري «غضائري» از بر ترين علماي شيعه دار فاني وداع گفت . وي در علم رجال صاحب انديشه و كمال بود .
تولد رافائل :
در چنين روزي در سال 1483 ميلادي رافائل ( رافائلو سانزيو ) نقاش مشهور ايتاليايي يده به جهان گشود . وي يكي از بزرگترين نقاشان اين كشور به شمار مي رود . مريم مقدس عنوان مهمترين اثر هنري اوست . وي در سال 1520 ميلادي دقيقا در سي و هفتمين سالگرد تولدش در گذشت .
تولد ژان باپتيست روسو :
در چنين روزي در سال 1671 ميلادي ژان باپتيست روسو نمايشنامه نويس و شاعر مشهور فرانسوي به دنيا آمد .« آواز هاي ترسناك » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد جيمز ميل :
در چنين روزي در سال 1773 ميلادي جيمز ميل فيلسوف و مورخ مشهور اسكاتلندي ديده به جهان گشود . «تاريخ هند
بريتانيايي » عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد جان بنيامين :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي جان بنيامين ملك الشعراي انگلستان ديده به جهان شود . وي بين سالهاي 1972 تا 1984 ميلادي از برترين شاعران انگلستان به شمار مي رفت . «كوه » عنوان مهمترين اثر اوست .
در گذشت آيزاك آسيموف :
ر چنين روزي در سال 1992 ميلادي آيزاك آسيموف نويسنده مشهور داسانهاي علمي تخيلي در گذشت . روبوت اول عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن هفتاد و دو سالگي در گذشت . الهه انتقام، باشگاه معما، خارهاي فولادي، اختران غبارسان، اقمار مشتري، اقيانوس هاي ونوس، به كجا مي رويم؟، حلقه هاي زحل، راز كيهان (2)، قلوه سنگي در آسمان، من روبرت ها، خورشيد عريان، بشقاب پرنده، ال لوبو سفر مرگ، خدايان هم، غارهاي پولادي، سفر شگفت انگيز، سفر معجزه آسا، شبانگاه، سياره محكوم به نابودي، جريان هاي فضا، گورهاي فولادي، كودك زمان، آخرين بنياد كهكشاني، مأموريت فراموش شده، آزمايش مرگ، نپتون، عطارد، آشغالداني فضايي، ستاره هاي دنباله دار و شهاب ها، ماه زمين، سيزده برنامه اخترشناسي، اخترشناس باستان، مريخ و كوازارها، تب اخترها و سياهچاله ها از جمله مهمترين آثار اويند . ( اسامي آثار به نقل از آي كتاب دات كام )
شورش بر دگان :
در چنين روزي در سال 1712 ميلادي شورش تاريخي بر دگان آمريكا در نيويورك آغاز شد .
نخستين پلاستيك :
در چنين روزي در سال 1869 ميلاد ي براي نخستين بار در جهان ، محصول پلاستيك به بازار عرضه شد .
نخستين المپيك جديد :
در چنين روزي در سال 1896 ميلادي نخستين بازيهاي المپيك جديد در آتن يونان آغاز شد . در اين ميان براي نخستين بار جيمز كونولي ، نخستين طلاي المپيك را در تاريخ المپيك جديد از آن خود كرد .
نخستين كاشفان :
در چنين روزي در سال 1909 ميلادي دو آمريكايي به نامهاي رابرت پيري و اتوي هنسون براي نخستين بار وارد قطب شمال شدند .
نخستين استارت الكتريكي :
در چنين روزي در سال 1912 ميلادي براي نخستين بار در تاريخ استارت الكتريكي خودرو اختراع شد .
اكثريت از آن فاشيست ها :
در چنين روزي در سال 1924 ميلادي فاشيست هاي ايتاليايي 65 در صد آرا را در پارلمان را به خود اختصاص دادند .
نخستين فيلم در هواپيما :
در چنين روزي در سال 1925 ميلادي نخستين فيلم هواپيمايي ، در يكي از پروازهاي برتيش اير به نمايش در آمد .
شكست كودتا در يمن :
در چنين روزي در سال 1955 ميلادي كودتاي نظامي در يمن تحت فرماندهي عبدالله سيف الاسلام شكست خورد .
قانون ساسي سوسياليست در آلمان :
در چنين روزي در سال 1968 ميلادي بيش از نود و چهار مميز پنج دهم در صد از مردم آلمان شرقي به قانون اساسي سوسياليست در اين كشور راي مثبت دادند .
قطع ارتباط مصر و اردن :
در چنين روزي در سال 1972 ميلادي مصر و اردن روابط سياسي خود را بايكديگر قطع كردند .
اعزام نيرو به كوزوو :
در چنين روزي در سال 1981 ميلادي يوگسلاوي به كوزووو نيروي هاي نظامي خود را گسيل داشت .
روز پيروزي در اتيوپي :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز پيروزي در اتيوپي گرامي داشته مي شود .
روز كشف كيپ تاون :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز كشف كيپ تاون در آفريقاي جنوبي گرامي داشته مي شود .
نظر شما